‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
THEMA
6 september 2024 - online versie
In deze nieuwsbrief
  1. RTA meekijkconsult
  2. Meekijkconsulten verder uitgebreid
  3. Eerste Brabants Slaapsymposium
  4. ZorgDomein tip: aanvraag 'echo voor postmenopauzaal bloedverlies'
  5. Gepaste zorg bij maagklachten
  6. Wijziging in de RTA hartfalen
  7. Regionaal zorgpad astma voor volwassenen
  8. Kalender
  9. Mutaties
  10. Wist je dat?
RTA meekijkconsult

Recent heeft de regionale commissie voor RTA’s en zorgpaden een aantal RTA’s goedgekeurd, waaronder de RTA meekijkconsult. In deze RTA staan de “spelregels” voor het aanvragen en beantwoorden van een meekijkconsult beschreven. De RTA meekijkconsult is gepubliceerd in de App RTA ZOB en staat op de websites van de verschillende zorginstellingen in de regio. De RTA beschrijft de bestaande afspraken. 

Nu alle ziekenhuizen in de regio de optie van het meekijkconsult aanbieden, zien we dat het aantal meekijkconsulten snel groeien. De effecten ervan zijn, dat onnodige verwijzingen worden voorkomen, de patiënt onder de hoede van de huisarts kan blijven en het intercollegiale telefoonverkeer voor consultatie afneemt.

De NZA is voornemens om per 2026 een beleidsregel voor de meekijkconsulten te introduceren, waardoor de bekostigingsstructuur zal gaan veranderen. We houden u op de hoogte.

Meekijkconsulten verder uitgebreid: KNO, orthopedie en neurologie ook beschikbaar

Anna biedt inmiddels voor 10 specialismen meekijkconsulten aan. We zien dat hier goed gebruik van wordt gemaakt door huisartsen. Op deze wijze dragen we gezamenlijk bij aan Passende Zorg. Binnenkort komt het meekijkconsult ook beschikbaar voor oogheelkunde.
Meekijkconsulten zijn te vinden in Zorgdomein onder het specialisme met de term meekijkconsult. Verder zijn deze ook te vinden onder teleconsultatie.

Eerste Brabants SlaapSymposium 10 oktober 2024
Op 10 oktober aanstaande mede-organiseren de KNO-artsen van het Anna Ziekenhuis het allereerste Brabantse SlaapSymposium, een middag die volledig gewijd is aan het verbeteren van onze kennis over slaap en slaapaandoeningen.

Tijdens dit symposium krijgt u een uitgebreide update over de fysiologie van de slaap en de diagnostische mogelijkheden om slaapstoornissen te herkennen en beoordelen. Een breed palet aan slaapstoornissen zal de revue passeren, variërend van slaap gerelateerde ademhalingsstoornissen, insomnie, circadiane ritmestoornissen, afwijkende gedragingen in de slaap tot rusteloze benen. De nascholing wordt verzorgd door KNO-artsen, neurologen en slaapoefentherapeuten. 

Accreditatie is aangevraagd. 
Meer informatie en inschrijven
ZorgDomein-tip: aanvraag ‘echo voor postmenopauzaal bloedverlies’
Wanneer een echo voor postmenopauzaal bloedverlies nodig is, wordt nog wel eens een ‘gewone’ echo-aanvraag gedaan. Mogelijk komt dit omdat de naamgeving van het formulier vorig jaar is aangepast.

Het juiste formulier hiervoor heet ‘Echo postmenopauzaal bloedverlies’. Dit formulier vind je in ZorgDomein via:
  • Specialisme gynaecologie.
  • Verwijsreden: Cyclusstoorn./abn. vag. bloedverlies (post)menopauzaal
  • Echo postmenopauzaal bloedverlies
Gepaste zorg bij maagklachten
In Nederland hebben veel mensen maagklachten, vaak worden de klachten veroorzaakt door leefstijl, maar zowel patiënten als huisartsen besteden hier niet altijd voldoende aandacht aan. Vaak wordt overgegaan tot het voorschrijven van medicatie of het verwijzen voor een gastro(duodeno)scopie (in verdere tekst: gastroscopie). Terwijl ondersteuning bij een verandering van leefstijl zorg is die vaak beter past.

In lijn met de vernieuwde NHG richtlijn maagklachten hebben we regionaal als ziekenhuizen en PoliDirect besloten om triage in te richten bij gastroscopieën en is het verzoek aan verwijzers om kritisch na te gaan of een scopie daadwerkelijk geïndiceerd is. 
Lees meer
Wijzigingen in de RTA hartfalen

Nieuw in deze RTA is dat na een ziekenhuisopname, waarbij hartfalenmedicatie is gestart of aangepast, binnen de eerste zes weken na ontslag snelle optitratie naar de streefdoses moet plaatsvinden. Gedurende deze periode zijn frequente follow-up controles noodzakelijk.

Verder zijn enkele kleine wijzigingen doorgevoerd in de medicatieadviezen:
•    Perindopril heeft als ACE-remmer bij hartfalen niet de voorkeur (weinig hartfalenstudies, niet in de Europese richtlijn opgenomen).
•    Ramipril is toegevoegd als mogelijke ACE-remmer, met een startdosis van 2 keer per dag 2,5 mg en een streefdosis van 2 keer per dag 5 mg.
•    Voor Digoxine is de aanbevolen serumspiegel aangepast (naar minder dan 1,2 ng/mL).
•    Het hoofdstuk SGLT-2 remmers is aangepast aan de actualiteit (enkele eerdere restricties zijn verdwenen).
•    Een systolische bloeddruk lager dan 100 mmHg als contra-indicatie voor SGLT-2 remmers is aangepast naar een bloeddruk lager dan 95 mmHg.

Regionaal zorgpad astma voor volwassenen
Een regionale transmurale werkgroep en de redactieraad hebben eind 2023 het regionaal zorgpad astma vastgesteld. Kern van de afspraken is dat de 1e lijn de regie heeft over de diagnostiek en behandeling van patiënten met (de verdenking) astma. Mocht er twijfel (blijven) bestaan over de diagnose astma, kan de patiënt voor een éénmalig diagnostisch consult worden ingestuurd naar de 2e lijn. De longarts doet dan een histamine provocatietest en indien geïndiceerd een (uitgebreide) longfunctie.

Na diagnose en behandeladvies wordt de patiënt terugverwezen naar de 1e lijn. Alleen zeer complexe en vaak instabiele astmapatiënten (denk aan patiënten die behandeld worden met biologicals) blijven onder hoede van de 2e lijn. 
Lees meer

24-09-2024 | Geaccrediteerde nascholing oogheelkunde
09-10-2024 | NHN Symposium 2024
10-10-2024 | Jubileumcongres 2024 KNMG 
10-10-2024 | Eerste Brabants SlaapSymposium
21-11-2024 | Symposium leefstijl in de praktijk | meer info en inschrijving binnenkort
13-03-2025 | Symposium diabeteszorg | meer info en inschrijving volgt

Huisartsen nieuw / wijziging / vertrokken
  • Mevrouw M.E.G. (Marjolein) Bloem is per 1 september werkzaam bij huisartsenpraktijk Leonardus in Helmond
  • De heer W.J. Heres is niet meer werkzaam als huisarts bij huisartsenpraktijk Leonardus in Helmond
  • Per 1 september heeft een samenvoeging plaats gevonden van 2 huisartsenpraktijken bij Huisartsen Kastelenplein in Eindhoven. De praktijk van huisarts Van Hasselt komt te vervallen, de patiënten gaan naar de praktijk van huisarts Grevelman 

Medisch specialisten nieuw / wijziging / vertrokken
  • Mevrouw Carlijn van Griensven is vanaf 1 september 2024 werkzaam als neuroloog
  • Mevrouw S. (Sanne) van den Bos is vanaf 1 oktober 2024 werkzaam als klinisch psycholoog
  • Mevrouw Britt Geerkens is vanaf 1 november werkzaam als waarnemer bij de oogheelkunde

  • De heer A. (Arthur) Boon, neuroloog, is vanaf 1 september met pensioen
  • De heer F. (Fred) van der Linden, chirurg, gaat vanaf 1 oktober met pensioen
  • Mevrouw Janneke van Grafhorst, ziekenhuisapotheker, is vanaf 1 oktober 2024 niet meer werkzaam in het Anna
  • Zijn er wijzigingen binnen uw praktijk? Laat het ons weten! 
  • Heeft u een vaste waarnemer in uw praktijk en wilt u deze ook voorzien van informatie? Geef de gegevens door en wij schrijven hem of haar in voor onze nieuwsbrief. 
  • Kloppen uw gegevens nog in de RTA ZOB app? U kunt deze zelf aanpassen. Geen toegang? Laat het ons weten thema@st-anna.nl 
  • Indien u als waarnemer / HIDHA werkzaam bent binnen een praktijk moet u verwijzen onder de naam van de vaste huisarts! 
  • Mist u iets in onze nieuwsbrief? Laat het ons weten
Anna THEMA
Transmurale zorg Huisartsen Eerste lijn
Medisch specialisten en Anna Ziekenhuis
Bogardeind 2 | 5664 EH Geldrop | T: 040 - 286 44 89