‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
THEMA
10 juni 2024 - online versie
In deze nieuwsbrief:
  1. Anna Ziekenhuis locatie Eindhoven start met triage patiënten rug/nek klachten
  2. Anna Ziekenhuis biedt korte wacht- en toegangstijden voor liesbreuk- en galblaasoperaties
  3. Afname wachtlijsten ouderenzorg voor PG (VV05) 
  4. Regionaal zorgpad astma voor volwassenen
  5. Verwijzing staarpatiënten
  6. Gewijzigde openingstijden bloedafnamelocaties 1 juli tot en met 1 september
  7. Heldere verwijsafspraken voor iedereen
  8. Kalender
  9. Mutaties
  10. Wist je dat?
Anna Ziekenhuis locatie Eindhoven start met triage patiënten rug/nek klachten
In het Anna Ziekenhuis locatie Eindhoven is het centrum voor rug- en nekklachten volop in ontwikkeling. Het rug- en nekcentrum is bedoeld voor patiënten die wervelkolom gerelateerde klachten hebben. Binnen het centrum werken neuroloog, pijnbestrijder, orthopeed en manueel therapeut nauw samen om deze zorg op een gestroomlijnde manier te kunnen geven.

Om de patiënt snel en effectief de juiste zorg te bieden, is een goede triage belangrijk. Deze triage is sinds 1 juni ingericht in de vorm van zes vragen die worden uitgevraagd bij een verwijzing naar het centrum. 

Op de foto: Ricardo Meijer, manueel therapeut, Bart Liebrand, anesthesioloog/pijnspecialist en Caroline van Boheemen, neuroloog.
Anna Ziekenhuis biedt korte wacht- en toegangstijden voor liesbreuk- en galblaasoperaties
Patiënten kunnen binnen enkele dagen terecht op de poli. De wachttijd tot operatie is slechts 7 dagen. Hiermee is het Anna Ziekenhuis op dit moment leidend onder de Brabantse ziekenhuizen in korte wacht- en toegangstijd. 

De overloop sessies op de OK, waarbij twee OK kamers voor liesbreukbehandelingen ingezet worden, zorgt ervoor dat er bijna twee keer zoveel patiënten geholpen kunnen worden. Daarnaast is het extra liesbreukenspreekuur op locatie Eindhoven, waarbij de patiënt meteen preoperatieve screening krijgt, ook een van de succesfactoren. 
Afname wachtlijsten ouderenzorg voor PG (VV05)
Graag informeren we u over veranderingen in onze wachtlijsten die ook voor u(w patiënten) belangrijk zijn. Al jaren zijn lange wachtlijsten bij verpleeghuizen in onze regio aan de orde van de dag. Op dit moment zien we echter een deel van deze wachtlijsten teruglopen.
Lees meer
Regionaal zorgpad astma voor volwassenen
Een regionale transmurale werkgroep en de redactieraad hebben eind 2023 het regionaal zorgpad astma vastgesteld. Kern van de afspraken is dat de 1e lijn de regie heeft over de diagnostiek en behandeling van patiënten met (de verdenking) astma. Mocht er twijfel (blijven) bestaan over de diagnose astma, kan de patiënt voor een éénmalig diagnostisch consult worden ingestuurd naar de 2e lijn. De longarts doet dan een histamine provocatietest en indien geïndiceerd een (uitgebreide) longfunctie. Na diagnose en behandeladvies wordt de patiënt terugverwezen naar de 1e lijn. Alleen zeer complexe en vaak instabiele astmapatiënten (denk aan patiënten die behandeld worden met biologicals) blijven onder hoede van de 2e lijn. 
Lees meer
Verwijzing staarpatiënten
We willen je als verwijzer nogmaals vragen zorgvuldig om te gaan met de verwijzingen van nieuwe patiënten voor het NZ spreekuur Staar. We zien dat er verwezen wordt met deze indicatie terwijl een andere indicatie van toepassing is. Hierdoor worden onnodige onderzoeken voor deze patiënt gepland en loopt de toegangstijd voor daadwerkelijke staarpatiënten op. 
Gewijzigde openingstijden bloedafnamelocaties 1 juli tot en met 1 september
Tijdens de vakantie periode van 1 juli tot en met 1 september 2024 zijn de openingstijden van verschillende bloedafnamelocaties gewijzigd. Alle actuele tijden vind je op de website van het Anna Ziekenhuis.
Lees meer
Heldere verwijsafspraken voor iedereen

Om optimaal samen te werken, is het voor alle verwijzers in de regio (huisartsen, medisch specialisten) en polikliniekmedewerkers belangrijk om op de hoogte te zijn van de landelijke verwijsafspraken.

Deze afspraken zijn vanuit het VWS-programma 'OntRegel de zorg' vastgesteld en gepubliceerd in het document 'Verwijsafspraken Medisch- specialistische zorg'. Hierin is onder andere beschreven wanneer een verwijzing nodig is en hoe lang een verwijzing geldig is. De verwijsregels zijn hier te vinden. Tevens vind je daar een processchema dat gebruikt kan worden om vast te stellen of een verwijzing nodig is of niet.

Het is belangrijk dat alle betrokkenen in de regio de regels kennen. Daarom wordt in de regio via verschillende wegen bekendheid gegeven aan deze regels. 

Zijn er vragen of opmerkingen over de invoering van de afspraken in onze regio? Of merk je dat de regels niet goed nageleefd worden? Laat dit dan weten via:

thema@st-anna.nl

infohaca@catharinaziekenhuis.nl

huisarts@mmc.nl

10-10-2024 | Jubileumcongres 2024 KNMG 
Huisartsen nieuw / wijziging / vertrokken
  • Mevrouw P. (Pauline) Maassen is praktijkhouder geworden van Huisartsenpraktijk Engelsbergen in Eindhoven
  • Huisartsenpraktijk Visser en Hoffman te Eindhoven gaat verder onder de naam Huisartsenpraktijk Vaartbroek
  • MC Mierlo-Hout gaat verder onder de naam Huisartsenpraktijk
    Mierlo-Hout B.V. Het betreft de huisartsen de heer Notermans en mevrouw Deelen 

Medisch specialisten nieuw / wijziging / vertrokken
  • Mevrouw dr. R.E.D. (Romy) Lamers, uroloog, is vanaf 1 mei 2024 werkzaam als uroloog
  • Mevrouw M. (Maartje) Cissen is vanaf 1 mei 2024 werkzaam als Chef de Clinique gynaecologie
  • Zijn er wijzigingen binnen uw praktijk? Laat het ons weten! 
  • Heeft u een vaste waarnemer in uw praktijk en wilt u deze ook voorzien van informatie? Geef de gegevens door en wij schrijven hem of haar in voor onze nieuwsbrief. 
  • Kloppen uw gegevens nog in de RTA ZOB app? U kunt deze zelf aanpassen. Geen toegang? Laat het ons weten thema@st-anna.nl 
  • Indien u als waarnemer / HIDHA werkzaam bent binnen een praktijk moet u verwijzen onder de naam van de vaste huisarts! 
  • Mist u iets in onze nieuwsbrief? Laat het ons weten
Anna THEMA
Transmurale zorg Huisartsen Eerste lijn
Medisch specialisten en Anna Ziekenhuis
Bogardeind 2 | 5664 EH Geldrop | T: 040 - 286 44 89