In deze nieuwsbrief: datum THEMA dagen 2023, belangrijke veranderingen ADHD-poli, vernieuwde stijl cardiologie diagnostiek en meer.......
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
THEMA
8 november 2022 - online versie
THEMA dagen 2023 
De THEMA dagen commissie is weer druk bezig om een mooie bestemming te zoeken voor de THEMA dagen 2023. De datum is wel al bekend: 6 tot en met 9 april 2023! Reserveer alvast in uw agenda. Meer informatie volgt. 
Belangrijke veranderingen ADHD-poli met ingang van 1 januari 2023
De gemeentelijke inkoopregio ‘Een 10 voor de jeugd’ heeft besloten om het contract van de polikliniek Kindergeneeskunde voor farmacotherapie en gecombineerde diagnostiek niet te verlengen met ingang van 1 januari 2023.

Dit betreft zorg die wij bieden in de Dommelvallei (gemeenten Nuenen, Son en Beugel, Waalre en Geldrop-Mierlo), de gemeente Helmond, de gemeente Veldhoven en de Peelgemeenten (Deurne, Someren, Asten, Gemert-Bakel en Laarbeek). Diagnostisch onderzoek bij de polikliniek Medische Psychologie blijft wel mogelijk. Wat dit betekent voor uw doorverwijzing leest u op onze website. 
Lees meer
Cardiologie diagnostiek (t.b.v. 1e lijn) vernieuwde stijl
In verband met steeds verdere implementatie van zorgevaluatie en gepast gebruik bij cardiale problematiek (ZEGG project) zal de screening van cardiale patiënten niet meer met inspannings ergometrie gebeuren. De diagnostische waarde (de voorspellende waarde) is gebleken niet klinisch relevant te zijn. 
Lees meer
Pluhz samenwerking huisarts & Anna Ziekenhuis
In samenwerking met Pluhz verlenen specialisten van het Anna Ziekenhuis meekijkconsulten in de (huisarts)praktijk. Op dit moment is het mogelijk om echo-onderzoek door een radioloog en een gynaecoloog van het Anna Ziekenhuis in de huisartspraktijk te laten uitvoeren. Het aanbod wordt verder uitgebreid met consulten door cardiologen, KNO-artsen en urologen.

“Voor de patiënten is het heel fijn om in hun eigen huisartsenpraktijk dicht in de buurt de echo te kunnen laten maken.” - Gynaecoloog Karin Engelhart

“Ook in de KNO zijn er veel kleine kwalen waarvoor verwijzing lang niet altijd nodig is. Beoordeling door de KNO-arts in de huisartsenpraktijk betekent vaak een besparing in tijd en geld voor de patiënt en voorkomt onnodig gebruik van tweedelijns-capaciteit.” - KNO-arts Jan Pieter de Mönnink .

In deze samenwerking is de specialist een dag(deel) aanwezig in uw praktijk, waarbij patiënten op afspraak ingepland worden voor een anderhalve-lijns consult. Bent u benieuwd hoe dit er voor u uit zou kunnen zien? Lees dan het nieuwsbericht op onze website.
Lees meer
Zes somnologen werkzaam in het Anna
Zes collega's hebben het afgelopen jaar de prestigieuze titel van 'somnoloog' behaald: M. Berrevoets (neuroloog), L. Verhaert (longarts) en K. van den Broek (longarts) zijn nu Somnoloog, naast onze drie KNO-artsen.

Het zijn op Europees niveau erkende titels. Het raakt alle aspecten van slaapgeneeskunde. 
Lees meer
Samen beslissen; start vragenlijsten voor alle poliklinische geriatrie patiënten
Bij het Anna Ziekenhuis vinden we het belangrijk dat patiënten samen met de specialist beslissen over de behandeling. Geriatrie patiënten worden gevraagd vooraf aan hun eerste poli afspraak een online vragenlijst in te vullen. 
Lees meer
Spoedpoli sport- en beweegletsels gestart in het Anna
Vorige maand is de Spoedpoli sport- en beweegletsels gestart in het Anna Ziekenhuis in Geldrop. Patiënten kunnen na verwijzing van de huisarts en eerste triage op de spoedeisende hulp terecht bij deze gespecialiseerde poli. De patiënt wordt meteen gezien door een specialist (orthopeed of chirurg) en ontvangt een behandelplan voor revalidatie.

Tijdens onze THEMA soos van 29 september jl. heeft orthopedisch chirurg en traumatoloog Joris de Kort hier een uitgebreide presentatie over gegeven. “De patiënt ervaart een kortere wachttijd en krijgt naast een duidelijke diagnose ook een behandelplan, wat direct perspectief en vertrouwen geeft.” - Joris de Kort,Orthopedisch chirurg en traumatoloog, Anna Ziekenhuis.
Lees meer
Nieuwe Keuzehulp voor Neurologie en Neurochirurgie
Bij het Anna Ziekenhuis vinden we het belangrijk dat patiënten samen met de specialist beslissen over de behandeling. Om patiënten bij deze keuze te helpen bieden we keuzehulpen aan over verschillende behandelingen. Het Anna Ziekenhuis is bij Neurologie en Neurochirurgie gestart met een nieuwe keuzehulp voor de behandeling van lage rughernia.
Lees meer
Bilaterale cataractchirurgie 
Op de poli oogheelkunde kunnen patiënten voortaan kiezen voor bilaterale cataractchirurgie. De patiënt wordt dan in hetzelfde OK-programma aan beide ogen aan de staar geopereerd. Het grote voordeel is dat de patiënt maar één keer, samen met een begeleider, naar het ziekenhuis hoeft te komen.

Tevens is er de mogelijkheid, indien de ogen daarvoor geschikt zijn, voor plaatsing van een multifocale en/of torische implantaatlens ten tijde van de staaroperatie.
Lees meer
Aandacht voor reumapatiënten: Wereldreumadag 
12 oktober jongstleden was het Wereldreumadag. De Sint Maartenskliniek deelt graag haar kennis met u: Wat weet u over reuma?
Lees meer
Check onze kalender voor geplande geaccrediteerde scholingen en bijeenkomsten
Binnenkort worden er weer THEMA avonden georganiseerd. Hou de nieuwsbrief en onze kalender in de gaten. 

Lees meer
Huisartsen en medisch specialisten
Huisartsen wijziging 
  • Per 1 december 2022 stopt R.W.B. (Robbert) Collignon als huisarts bij huisartsencentrum Mierlo. Hij blijft werkzaam als waarnemer in de regio. Zijn praktijk wordt overgenomen door Norbert Hoefnagels.

Medisch specialisten nieuw
  • Per 1 november is de heer R. Buijsman gestart als regionaal dienstwaarnemer chirurgie. 
  • Per 1 november is mevrouw M.H.A van Abeelen gestart als waarnemend plastisch chirurg.
  • Per 25 november start mevrouw N.M. Kaper als regionaal waarnemend KNO-arts.
Wist u dat.......
  • Heeft u een vaste waarnemer in uw praktijk en wilt u deze ook voorzien van informatie? Geef dan de gegevens door en wij schrijven hem of haar in voor onze nieuwsbrief. 
  • U zelf uw gegevens in de RTA ZOB app kunt wijzigen/aanvullen? Geen toegang? Laat het ons weten thema@st-anna.nl
  • Indien u als waarnemer werkzaam bent binnen in praktijk, u moet verwijzen onder de naam van de vaste huisarts!
  • Mist u iets in onze nieuwsbrief? Laat het ons weten!
Anna THEMA
Transmurale zorg Huisartsen Eerste lijn
Medisch specialisten en Anna Ziekenhuis
Bogardeind 2 | 5664 EH Geldrop | T: 040 - 286 44 89